Style Switcher

Predefined Colors

Aktuel udstilling

VIBEKE NØRGAARD RØNSBO HOW TO REMIND? – med borgerinddragelse

Vibeke Nørgaard Rønsbo (f. 1960) deltager med 2 udstillingsprojekter. I en af museets store sale vises udstillingen ”How to Remind?”, som er et mindesmærke over nationens mange forskellige håndskrifter, tanker og drømme ved overgangen fra håndskriftskultur til digital tidsalder. Udstillingen præsenterer materiale fra omfattende borgerinddragelse, bearbejdet til åbne tankevækkende tidsbilleder. Rummet er beklædt med omkring 3000 håndskrevne sedler, der er samlet over en 5-årig periode. Denne mosaik af personlige meddelelser viser skriveprocessens mange valg, og spørgsmål melder sig: Hvordan definerer man en skrift? Hvordan taler skrift til os som fysiske spor på et stykke papir? Midt på gulvet er opstillet ”et hav” af små flaskeposter med rammende, poetiske udsagn om skiftet væk fra håndskriftkulturen. Publikum inviteres til at vælge en flaskepost, som de kan bære ud i den vide verden, efterlade besked om afsendelsessted og dokumentere det for projektet. Udstillingen rummer også en ”boglounge”, hvor man kan gå på opdagelse i bogværket ”Brevstemmer”, som gengiver et stort, tankevækkende og sjovt udvalg af breve og indlæg, så alle folderne, ridserne og bulerne, som oftest elimineres i den digitale proces, får lov til at ’larme’ og minde os om, at der findes en (anden) verden uden for skærmen.

WHO – med lyd Dette er et fællesværk, skabt i samarbejde med komponist i elektronisk musik,

Filip Johan Arnestad. Værket består af omkring 120 gamle, udtjente tastaturer, monteret på rummets fire vægge og 10 højtalere, der afspiller et lydforløb som tager udgangspunkt i optagelser af tasternes klapren i overensstemmelse med forskellige temperamenter. Nogle rolige og eftertænksomme i deres bevægelser, andre mere bestemte i skrivehandlingen. Man vil på udstillingen blive omsluttet af tastaturerne og deres lyde, uvidende om deres fortid og kun med forestillingen om, hvilke ord der flyder fra dem. Lyden starter, når man træder ind i rummet, og fortsætter med at spille, indtil ingen mere befinder sig i lokalet. (Se i øvrigt vedhæftede fil ’Who’.)

OLE FOLMER HANSEN  KONKRET HANSEN – i anledning af en fornem donation til museet

Ole Folmer Hansen (f.1937) er en af de bedste repræsentanter for dansk konstruktiv kunst i dag. Som kunstneren selv udtrykker det: ”En gang konkret – altid konkret!” Naturindtryk og andre oplevelser er en stadig inspirationskilde og bliver til fornemme og overraskende vandringer på billedfladen. Udstillingen viser værker fra midten af 70’erne og frem til de senere år. Herunder en række fine eksempler på de ’pilemotiver’, han arbejdede med i 70’erne og 80’erne. Noget helt særligt er en serie på 48 serigrafiske nytårshilsener i miniformat, som han en årrække glædede venner og bekendte med. Den største del af udstillingen udgøres af kunstnerens stramt komponerede malerier i akryl på træ. Dertil kommer bl.a. flere grafiske serier i serigrafi. Ole Folmer Hansen er repræsenteret på 17 danske kunstmuseer samt flere museer og samlinger i udlandet. På udstillingen vil man få et godt indblik i den store donation på omkring 40 værker, der netop er tilgået JANUS – Vestjyllands Kunstmuseum.

JØRN HOUBORG  Gamle idéer – nye billeder

Jørn Houborg (født 1943) er en alsidig billedkunstner. Med udgangspunktpunkt i bl.a. popkunst og det abstrakte har han gennem årene bevæget sig på en fin grænse mellem det maleriske, det figurative og det humoristiske. Om sine nye billeder fortæller han: ”Jeg eksperimenterede engang med nogle billeder, hvor jeg malede et motiv op, for derefter delvis at overmale det. Billederne på denne udstilling er bygget op efter dette mønster. Jeg starter med at male uden forudgående mening om hvad det skal ende med. Nogle gange udvikler der sig et figurativt motiv, andre gange abstrakte former eller et mønster. Når farven er tør, lægges der tape på udvalgte steder, hvorefter hele lærredet males over med dækkende farver. Tapen tages af, og hvor den har siddet, er der smalle striber, der virker som sprækker ind til undermalingen. Virkningen er lidt som hvis man står ved et plankeværk og ser ind igennem sprækkerne mellem plankerne. Derved opstår der et spil mellem flade og rum, som optager mig meget. Billederne er som regel højt oppe i farven. Kolorit er alfa og omega for mig. Mine idoler i kunstens verden er de store kolorister, Matisse, Bonnard, Nolde og mange andre. Undertiden sker det, at undermalingen udvikler sig i en retning der overrasker mig, og disse billeder har jeg ikke malet over. Et par af billederne på udstillingen er af denne type.  Mange af billederne er i stort format.” Jørn Houborg er medlem af og formand for Vestjyllandsudstillingen.

Udstillingen

De tre udstillinger vises i perioden 18. august – 30. september. Der er åbent tirsdag-søndag kl. 13-16.